2018. júl 16.

22 érdekesség a nagyvilágból

írta: DunaCart
22 érdekesség a nagyvilágból

1. Befogott orral lehetetlen dúdolni.

2. Amikor megjelent a mozikban az első Star Wars film, Franciaországban még mindig használták kivégzésre a guillotine-t.

3. Amikor a mammutok kihaltak, a gízai piramisok már 1000 évesek voltak.

4. Kleopátra időben közelebb élt az iPhone megjelenéséhez (2037 év különbség), mint a Nagy Piramisok építéséhez (majdnem 2500 év különbség).

5. A már emlegetett piramisok ráadásul nem csakúgy a sivatag közepén díszelegnek, hanem közvetlenül Gíza városának peremén.

6. A Pluto törpebolygó felszíne (17,8 millió négyzetkilométer) nagyjából megegyezik Oroszország nagyságával (17,1 millió négyzetkilométer).

7. Még egy érdekesség a Pluto-ról: 1930-as felfedezése óta még nem kerülte meg a Napot. Erre csak 2178-ban fog sor kerülni.

8. Egy képes emlékeztető arról, milyen parányi is Földünk a Naphoz képest:

9. Ez pedig itt a mi relatív kicsi Napunk a VY Canis Majoris-hoz képest, mely a Tejút egyik legnagyobb csillagóriása:

10. A mindenki által ismert kiterített világtérkép (Mercator vetület) majdnem teljesen hibás.

11. Például úgy néz ki, mintha Grönland és Afrikai ugyanakkorák lennének, pedig valójában nem így van. Grönland 2 millió négyzetkilométernél alig nagyobb, Afrika viszont a 30 milliót is meghaladja. A különbséget a következő animáció jól szemlélteti:


A Gall-Peters vetület szerinti világtérképet kezdték el több helyen is használni 2017-től, mely szintén nem tökéletes, sokkal reálisabb képet mutat a valóságról.

11. Így néz ki egy gyermek koponyája, miután már minden tejfoga kinőtt:

12. Lou Bega - a híres Mambo No. 5 dal előadója - igazi neve David Lubega.

13. A dupla Snickers valójában csak másfélszerese a simának.

14. Elijah Wood (Frodó) és Daniel Radcliffe (Harry Potter) akár ikrek is lehetnének, ahogy azt a következő animáció szemlélteti is:

15. A Rozsdás Rákolló (Spongyabob Kockanadrág) nem kincsesláda, hanem rákcsapda alakú.

16. Az ananász ilyen földeken terem:

17. Micimackó valójában nőnemű, ugyanis A. A. Milne fia, Christopher Robin a londoni állatkert egyik nőstény fekete medvéjéről, Winnie-ről nevezte el (Micimackó eredeti neve Winnie the Pooh).

18. Az ember és a T-Rex időben egymáshoz közelebb éltek, mint a T-Rex és a Stegosaurus. A T-Rex a Kréta korban élt, mely 83,6 millió évvel ezelőtt kezdődött és 66 millió évvel ezelőtt ért véget, a Stegosaurus pedig nagyjából 150,8 millió évvel ezelőtt élt, tehát úgy 67 millió évvel a T-Rex előtt.

19. Észak-Dakotában az angol nyelv után a németet beszélik a legtöbben.

20. Micheal J. Fox nemcsak Marty McFly-t játszotta a Vissza a jövőben 2 című filmben, hanem a fiát, Marty McFly Jr.-t és a lányát, Marlene McFly-t is.

21. A "Barbie" baba teljes neve Barbara Millicent Roberts.

22. Senki se tudja, hogy az ABC betűi miért pont abban a sorrendben vannak, ahogy az iskolában tanuljuk. 

Forrás

Szólj hozzá

érdekesség meglepő