2018. júl 18.

Így birkózhatsz meg a stresszel könnyedén

írta: DunaCart
Így birkózhatsz meg a stresszel könnyedén

Extra stresszhatás bármikor érhet bennünket, így jobb előre felvértezni magunkat ellene.
Toni Bernhard szerző következő öt tanácsa segíthet ebben.

1. Ne vetítsd ki a jövőre azt a stresszt, amit most élsz át!
Sok embernek szokása azon aggódni, hogy a jelen történései milyen kihatással lesznek majd a jövőre. Ez viszont csak megnehezíti az életet, és kimeríti erőforrásainkat. A stressz hatékonyabban megszüntethető, ha a jelenben maradunk. Ha például beteg a kutyánk, nem azon aggódunk, hogy "Jaj, mi lesz vele?!", hanem helyette arra koncentrálunk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk, hogy MOST kellemesen érezze magát.


2. Ne halogasd a pihenést csak azért, hogy valami tevékenységgel elvond a figyelmed arról, ami nyugtalanít vagy a stressz okozta fizikai tünetekről!
Egy stresszhelyzet nemcsak mentálisan, hanem fizikálisan is kimerítő, így ilyenkor több pihenésre van szüksége a szervezetnek. Nem szabad például hosszú órákon át megoldási javaslatok után kutakodni az interneten, mert tüneteink attól csak súlyosabbá válnak. Egy kiadós alvással sokkal többet segíthetünk magunkon.


3. Ne kezelj mindent kiemel ügyként!
Amikor eluralkodik rajtunk a stressz, csak arra szabad koncentrálni, hogy kilábaljunk belőle. Ne ilyenkor akarjuk megváltani a világot vagy felújítani az egész lakást!


4. Ne seperd a szőnyeg alá lelki egészséged!
Kényeztesd magad: állj tükör elé, és mondj magadnak kedves szavakat, vagy fizess be egy wellness hétvégére! Bármi megteszi, csak az a lényeg, hogy feltöltődj pozitív energiával! Úgy is lehetne mondani: "Szeresd önmagad!"


5. Ne feledd, hogy nem várhatod el az élettől, hogy mindig minden óhajod, terved szerint történjen!
Verd ki a fejedből a "miért" kérdőszót! Ne kérdezgesd magadtól, hogy "Miért történt mindez?"! Ne keresd az okát, mert semmi haszna nincs; a múlt hibáin való merengés csak felemészti a stressz miatt már amúgy is szűkös erőforrásaid! 

 

Forrás

Szólj hozzá

stressz egészség életmód pszichológia lelki egészség