2018. júl 17.

Fesztiválozz egészségtudatosan!

írta: DunaCart
Fesztiválozz egészségtudatosan!

A nyári fesztiválok során többnyire senkit sem érdekel az egészsége, ám ha néhány apróságra odafigyelsz, elkerülheted a gyomorkorgást, fejfájást, kajakómát és a másnaposságot, mielőtt még tönkretehetnék a bulit.

Egyél rendesen!
Ha többnapos bulizásra készülsz, a testednek üzemanyagra lesz szüksége (nem, a sör nem az). Egyél rendszeresen, kiegyensúlyozottan és ésszel, mert ez segít csökkenteni a másnaposság tüneteit vagy a tivornyázás más, veszélyesebb mellékhatásait! Sokan azt hiszik, elég ilyenkor a sok cukros szénsavas ital, mert azokban rengeteg a kalória, de valójában ez kevés, mivel az ilyen üdítők se fehérjét, se rostot nem tartalmaznak. A vércukrod hirtelen megnyomják, aztán ugyanazzal a sebességgel le is zuhan. Egyél 3-5 órás időközökkel, és akkor nem leszel rosszul!

Válassz okosan!
Egy átbulizott éjszaka után általában a legzsírosabb ételeket kívánjuk meg (például a pizzát), pedig nagyon fontos, hogy sovány fehérjét tartalmazó zöldségeket is fogyasszunk. Ez lehet akár egy saláta a hamburgered mellé, egy zöld smoothie reggelire vagy friss gyümölcs nasi.

Hidratáld magad!
Egy csomó nő panaszkodik arra, hogy sokat pisil, főleg amikor alkoholt iszik, egy fesztiválon ráadásul akár a kedvenc előadód legjobb számáról is lemaradhatsz, miközben a Toi Toi vécékhez sietsz, ezért inkább hanyagolod a vizet. Pedig a víz igen fontos a nagy melegben, akkor meg pláne, ha még alkoholt is fogyasztasz. Minden egyes ital után tanácsos meginnod egy jó nagy pohár vizet, de akár az elektrolitokban gazdag kókusztej is jó választás lehet.

Vigyél magaddal néhány egészséges ételt!
A lenmag, chiamag, aszalt szilva és az útifűmaghéj például jótékony hatással vannak az emésztésre. Segíthetnek rendbe tenni felkavarodott gyomrod.

Tegyél a hőguta ellen!
Ha a szabad ég alatt töltöd az egész napod, fennállhat a hőguta veszélye: a tested túlhevül, nem képes lehűteni magát, ezért orvosi ellátásra szorulsz. Éppen ezért legyen rajtad mindig kalap, igyál sok alkoholmentes folyadékot, használj naptejet, és legyél minél többet árnyékban! Ha a hőguta tüneteid észlelnéd magadon vagy barátaidon (fejfájás, émelygés, hányás, láz, zavarodottság), azonnal keressétek fel az elsősegélynyújtó helyet!

Forrás

Szólj hozzá

fesztivál egészség nyár életmód