2018. júl 17.

"Szellem" részecskét találtak az Antarktiszon

írta: DunaCart
"Szellem" részecskét találtak az Antarktiszon

A fény eredetének titkaira hamarosan fényt deríthet az Antarktisz IceCube laboratóriumának egy kilométer vastagságú jegében felfedezett "szellem" részecske.

Asztrofizikusok először azonosítottak egy nagy energiájú neutrínó forrást, ami forradalmasíthatja alapvető fizikai tudásunkat, hiszen a tudósok eddig főleg csak a "látható" dolgokra támaszkodhattak megfigyeléseik során.

A neutrínók elhanyagolható tömegű szubatomi részecskék, melyek az univerzum bolygói és csillagai közt észrevétlenül száguldoznak. Minden másodpercben több száz milliárdnyi halad át testünkön, ennek ellenére eddig egyet se tudtak detektálni a tudósok, mert nagyon ritkán lépnek bármivel is interakcióba. 2017. szeptember 22-én azonban sor került e ritka alkalomra, ráadásul földi és űrteleszkópok együttes használatával aztán sikerült visszakövetni a neutrínó útját keletkezési helyéig, mely egy tőlünk négy milliárd fényévre található aktív galaxismag (blazár) szupermasszív fekete lyukkal.

Mivel a neutrínó egy hatalmas "fényelőállító" forrásból származik, felfedezése lehetővé teszi a tudósok számára, hogy a fény kialakulásának pontos mechanizmusát tanulmányozzák.

Tudományos körökben igazából már eddig is sejtették, hogy a blazároknak közük lehet a neutrínók előállításához, de ez a feltevés csak most igazolódott be. A Napból is érkeznek egyébként neutrínók, ám azok másfajták, kisebb energiájúak, így a fény eredetének tanulmányozására kevésbé alkalmasak.

 

Forrás

Szólj hozzá

tudomány icecube neutrínó asztrofizika blazár