2018. júl 22.

A 'tiszta táplálkozás' veszélyei

írta: DunaCart
A 'tiszta táplálkozás' veszélyei

A 'tiszta táplálkozás' (clean eating) ideálisnak tűnhet azon szülők számára, akik már jó előre meg akarják alapozni gyermekeik egészséges szokásait, de míg egyesek a kiegyensúlyozott étrend mellett teszik le voksukat (mely a feldolgozott élelmiszerek és cukrok mellőzését jelenti többnyire), mások igencsak eltúlozzák, és teljes ételcsoportokat vonnak meg a gyermekektől (például gabonaféléket, tejtermékeket), és közben mindenkit a "szuper egészséges ételek" fogyasztására buzdítanak. Az ilyen extrém étrend azonban visszájára sülhet el, ugyanis nemcsak a gyermek kalória-bevitele csökken, hanem a diéta alultápláltsághoz, továbbá ásványianyag- és vitaminhiányhoz is vezethet.

A 'tiszta táplálkozás' egyik főellensége a glutén (egy növényi fehérje), mely egyeseknél bélgyulladást válthat ki, mások szervezete viszont gond nélkül feldolgozza. A világ vezető egészségügyi és élelmezésügyi szervezetei ajánlják is a gabonafélék fogyasztását, mivel a szervezet működése számára elengedhetetlen szénhidrátokban gazdag táplálékot jelentenek. Egy örökmozgó kisgyermek számára pedig igen fontos, hogy legyen elegendő erőforrás izomzata és agya fejlődéséhez.
Sajnos azok a szülők, akik a 'tiszta táplálkozás' jegyében nevelik gyermekeiket, nem ébrednek rá, mekkora hibát vétenek, sőt, úgy érzik, hatalmas jót cselekszenek. A fehér cukrot tartalmazó élelmiszereket olyan "egészséges alternatívákkal" helyettesítik, melyekben agave szirup, méz vagy kókuszcukor található például, melyek - akárhogy is nézzük - ugyanúgy szénhidrátok.

 


Egyes szülők még a tejtermékeket is teljesen kiiktatják gyermekeik étrendjéből, annak ellenére, hogy azok a leghatékonyabb természetes kalciumforrások. Egy bögre tej vagy joghurt, egy szelet sajt akár 300-400 mg kalciumot is tartalmazhat, míg például egy kis szardínia csak legfeljebb 100 mg-ot. Egy átlagos felnőtt napi kalciumszükséglete 1000 mg, egy fejlődésben lévő tinédzseré pedig még ennél is több (1300 mg körüli). Így tehát egy tejmentes étrend akár negatív hatással is lehet a gyermekek növekedésére és csontjaik erősségére.


A "szuper ételnek" tartott kelkáposzta, cékla és chiamag - csak hogy pár példát említsünk - ráadásul kisebb gyermekek számára nem épp megfelelő. A kel és a cékla nitráttartalma magas, így csecsemők számára mérgezők lehetnek, a chiamag pedig megpuffad a gyomorban, így elveszi a tápláló ételek elől a helyet, és még diszkomfort érzést is okozhat.


Az élettani hatások mellett a 'tiszta táplálkozás' a gyermek étellel szemben tanúsított magatartását is megváltoztathatja, hiszen tudjuk: amit tiltanak, az sokkal vonzóbb. A totyogósok még nem fogják a "tiltott gyümölcsöt" követelni, egy nagyobb gyermek viszont már igen, miután ízletesebb ételekbe is belekóstol.
Az egészséges táplálkozás hívei azt felejtik el, hogy az étkezés nem csupán a szervezet üzemanyaggal való ellátását jelenti, hanem élvezetet is.

Forrás

Szólj hozzá

táplálkozás egészség életmód gyermeknevelés tiszta étkezés