2018. júl 15.

'Peek'

írta: DunaCart
'Peek'

Andrew Bastawrous látása hosszú éveken át olyan homályos volt, hogy egy fa leveleit vagy az ég csillagait sem tudta tisztán kivenni. A tanárok lustának tartották; foci közben folyamatosan elvétette a labdát. Aztán amikor 12 éves lett, az anyja elvitte a szemészetre, és ez mindent megváltoztatott.
A kis Andrew most már díjnyertes szemészorvos, akinek az az ötlet pattant ki a fejéből, hogy egy telefonos applikációval javítsa milliónyi gyermek látását szerte a világon.
Dr. Bastawrous a következőket nyilatkozta a BBC-nek: "Sosem fogom elfeledni azt a pillanatot a látszerésznél. Kipróbáltam pár lencsét, és amikor átnéztem a szemközti parkolóba, még a kavicsokat is láttam az úton; mit se sejtettem az ilyen apró részletekről. Néhány héttel később megkaptam az első szemüvegem, és ekkor csodálhattam meg életemben először a csillagokat. Az iskolában is végre jól teljesítettem; teljesen átformálódott az életem."
A világon nagyjából 12 millió gyermek küzd Dr. Bastawrous-éhoz hasonló látásproblémákkal, melyeket szemüveggel korrigálni lehetne, de számos területen a szemészek nehezen hozzáférhetők, így a gyermekek látáskárosodottak maradnak, ami negatívan hat iskolai teljesítményükre, végső soron pedig későbbi lehetőségeikre az életben. Kenyében például egy szemészorvos jut egy millió lakosra, míg az USA-ban átlagosan 15,800 emberre jut egy oftalmológus.
2011-ben Dr. Bastaswrous úgy döntött, PhD képzése során a kenyai Kitale lakosai látásának állapotát fogja tanulmányozni. Magához vett 100,000 fontnyi felszerelést, hogy 100 ideiglenes szemészetet állítson fel, ám ráébredt, hogy terve nem valósulhat meg az elégtelen útviszonyok és rossz áramellátás miatt. Aztán rájött, hogy a mobil lefedettség viszont nagyjából 80%-os a területen - ez adta az ötletet a Peek elkészítéséhez.
A Peek gyakorlatilag egy zsebszemészet. Egyik része olyan például, mint a szemészek szemvizsgáló táblája, mellyel ellenőrizhető, mennyire lát jól a páciens.
Dr. Bastawrous kíváncsi volt rá, nem szakemberek is képesek-e használni az applikációt, ezért csapata azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy tanárokat tanítsanak be használatára, akik aztán az iskolákban megvizsgálják a tanulók látását.
Az applikáció tesztelése 50 iskolában zajlott: egyik felében betanított tanárok végezték el a látásvizsgálatot a Peek-kel, míg a másik felében szakképzett nővérek a hagyományos módszerrel. Az első csoportba tartozó, látásproblémákkal küzdő gyermekeknek aztán egy osztott képernyőn megmutatták érzékelésük és a valóság közti különbséget, melyet kinyomtattak, és elküldtek szüleiknek. Emellett az alkalmazás megkereste a legközelebbi szemészet elérhetőségét is, melyet egy bátorító szöveg kíséretében szintén eljuttattak a szülőknek.
A hagyományos szemvizsgálaton átesett gyermekek esetében az adatokat papíron rögzítették, és a tanárok csak egy levelet küldtek a szülőknek.
A kísérlet végeredménye az lett, hogy a Peek-kel vizsgált gyermekek közül kétszer annyian mentek el szemészetre, mint a hagyományos vizsgálaton átesett gyermekek.
Dr. Hillary Rono kenyai szemész szerint világmegváltó a Peek applikáció, mivel kiküszöbölhető általa az orvoshiány, hiszen laikusok is felismerhetik a látásproblémákat, így nagyobb eséllyel kerül sor kezelésre.
A kísérlet során arra is rájöttek, hogy a Peek képes különbséget tenni szemprobléma és allergia miatta homályos látás között is.
Az applikációt Botswana kormánya is tervezi bevezetni, Indiában pedig már meg is kezdték használatát.

 

Forrás

Szólj hozzá

egészség technológia látás szemészet applikáció peek