2018. júl 25.

Folyékony vizet fedeztek fel a Marson

írta: DunaCart
Folyékony vizet fedeztek fel a Marson

 


A tudósok már évtizedek óta arról susmorognak, hogy valahol folyékony víznek kell lennie a Marson, hiszen a kiszáradt folyó- és tómedrek is arról tanúskodnak, hogy valaha víz folyt a vörös bolygó felszínén.
A mai napon (2018. július 25.) az Olasz Űrügynökség arról számolt be, hogy a déli-sarki jégsapkák alatt egy mérfölddel nagy kiterjedésű folyékony vízre bukkantak. Az adatokat az Európai Űrügynökség Mars Express űrszondáján elhelyezett Marsis radarral szerezték, mely úgy működik, hogy alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámokat küld a Mars felszínére és felszíne alá, majd a tudósok visszatükröződő hullámok tulajdonságaiból vonják le a geológiai következtetéseket.


Az Antarktiszon és Grönlandon végzett kísérletek alátámasztják, hogy a jég alatt található folyékony víz erősebben sugározza vissza a radarjeleket, mint a kő vagy az üledék. A Mars déli jégsapkája alól pedig hasonló jelek érkeztek vissza a Marsis-ra.


A NASA egyelőre még nem tudja bizonyítani, hogy valóban vízre bukkantak, de Richard Zurek, a Mars Programiroda vezető tudósa nem tud elképzelni más olyan folyadékot, mely hasonlóan viselkedik.
Egyelőre még nem tudják, hogy maradhat a víz folyékony 0 °C alatti hőmérsékleten, de valószínűsíthetőleg a marsi kősziklákban megtalálható - és feltehetőleg a vízbe kioldódó - magnézium, kalcium és nátriumsók csökkentik a fagyáspontot.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a Marsis valóban vízre bukkant, végre célirányosabban folyhat a marsi élet utáni hajsza is.

Forrás

Szólj hozzá

űrkutatás tudomány csillagászat mars víz tejút univerzum galaxis földönkívüli élet folyékony víz