2018. júl 05.

A belga "Vörös Ördögök" egyetlen meccsel történelmet írtak

írta: DunaCart
A belga "Vörös Ördögök" egyetlen meccsel történelmet írtak

Annak ellenére, hogy a belga-japán meccs előtt mindenki úgy vélekedett, hogy Belgium hatalmas erőfölénnyel indul a továbbjutásért, a keményen küzdő japán válogatottal mégis meggyűlt a bajuk. A mérkőzés végül 2 gólós hátrányból, 3:2-vel zárult a belgák javára, így a pénteki negyeddöntőben ők fognak a brazilokkal játszani.  

belga.jpg

Ezzel a produkcióval a belga "Vörös Ördögök" (Rode Duivels) egy 48 éves eseményt elevenítettek fel, ugyanis 1970-ben Mexikóban szintén az történt, hogy világkupa meccsen két gólós hátrányból, egyenes kieséses szakaszban győzelmet kovácsolt egy válogatott. Az ominózus mérkőzést Anglia és Nyugat-Németország játszották egymás ellen. A nyugat-németek 2:0-s lemaradást hoztak be, majd a hosszabbításban egy harmadik góllal megverték a címvédő angolokat, így a négy legjobb közé jutottak.

belga2.jpg

Érdemes megemlíteni, hogy a belga csapat második félidőben megszerzett három gólja közül kettő a csereként pályára állított Fellaini-nek és Chadli-nek köszönhető, mellyel ismét történelmet írtak, hiszen világbajnokságon először fordult elő, hogy több cserejátékos is gólt szerezzen. Ez tükrözi a belga edző, Martinez kiváló rálátását és menedzselési képességeit.
A világbajnokság előtt azonban viták kereszttüzébe került a 45 éves belga fiatalember, ugyanis a Roma középpályását, Nainggolan-t kizárta még a 28 fős bő keretből is. E döntést rengeteg rajongó és a sajtó is megkérdőjelezte. (Indoklása szerint nem tudott volna neki tehetségéhez méltó posztot felajánlani.)


A japánok elleni mérkőzés során azonban Martinez bebizonyította megkérdőjelezett edzői rátermettségét. Miután a válogatott egymásután két gólt is kapott, gyorsan újraszervezte a csapatot; Mertens helyett Fellaini-t állította be, Carrasco helyett pedig Chadli-t.
A változás azonnal érzékelhető volt: Vertonghen gólja után a következőt Fellaini rúgta, mellyel a belgák kiegyenlítették az állást, majd a hosszabbítás 4. percében Chadli góljával legyőzték a japánokat.


belga3.jpg

Belgium a negyeddöntőben a hasonlóan erős brazil válogatottal fog szembenézni. Bízunk benne, hogy a két csapat egy csodálatos mérkőzést mutat majd be a focirajongóknak. Már alig várjuk, hogy láthassuk!

Szólj hozzá

foci belga japán oroszország futball világbajnokság labdarúgás belgium kazany Futball VB redduivels