2018. júl 05.

Melyik napszakban egyél sokat és melyikben keveset?

írta: DunaCart
Melyik napszakban egyél sokat és melyikben keveset?

Az egészséges étkezéssel kapcsolatban rengeteg "szabályról" hallani. Valaki szerint ehetsz bármit, de naponta legfeljebb 1200 kalóriát vihetsz be a szervezetedbe, mások szerint viszont a kalória mennyisége nem számít, csak az a lényeg, hogy az elfogyasztott étel "tiszta", adalékanyag-mentes legyen. Ezek a szabályok pedig még elvetemültebbekké válhatnak, ha még a "mikor" időbeli faktort is hozzáadjuk. Egyesek szerint például reggelire csakis rák jöhet szóba, míg mások böjtre buzdítanak.

Most akkor végül is melyik étkezésre együk a legkevesebbet és a legtöbbet? Vagy együnk naponta hatszor nagyjából ugyanannyit? Tényleg a reggeli a nap legfontosabb része? 

A kutatók azt mondják, ha kihagyjuk a reggelit, napközben pedig csak csipegetünk munkahelyünkön, akkor olyan farkaséhesen megyünk haza, hogy fel tudnánk falni az egész hűtőt. Egy tanulmány szerint azonban este nem tanácsos túl sok kalóriát fogyasztani, mert az vércukor-anyagcsere problémát válthat ki, ami pedig inzulin rezisztencia kialakulásához és elhízáshoz vezethet.
Egy tanulmány szerint könnyebben fogynak azok, akik reggelire fogyasztanak több kalóriát, mint azok, akik vacsorára esznek sokat, mert ez utóbbi negatívan hat az anyagcserére.
Ha valaki szeretne leadni súlyából, az a legjobb, ha 3-4 óránként 20-40 gramm jó minőségű fehérjét fogyaszt, mert ez támogatja leginkább az izomzat fehérjeszintézisét.

Táplálkozási tanácsadók szerint abban a napszakban kell a legtöbb kalóriát fogyasztani, amikor a legaktívabbak vagyunk, hogy legyen elég energiánk adott tevékenység lefolytatására. Könnyű étkezést pedig akkor kell tartani, amikor a legkevésbé vagyunk aktívak (általában ez a vacsora időszaka a legtöbb ember számára). Ennek oka az, hogy az ételt arra találták ki, hogy energiával lásson el minket. Ha viszont többet eszünk, mint amire szükségünk van, megnő a vércukor szintünk, a plusz kalória pedig zsírként raktározódik el szervezetünkben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy fehérjét fogyasszunk testedzés után, hogy anyagcserénk jól működjön, izomzatunk könnyen regenerálódjon. Ez kedvez hosszú távon egészségünknek, és ez által súlyunkat is könnyebb lesz megtartani, csökkenteni. 

Ha éhes vagy, enni kell. Hallgass a testedre! A tudósok és a dietetikusok is egyetértenek abban, hogy lefekvés előtt nem tanácsos a nagy kalória-bevitel, mivel alvás közben a test semmit sem éget el belőle. Étkezz helyette kiegyensúlyozottan, és aktivitásod csökkenésével párhuzamosan egyél is kevesebbet! 

 

Forrás

Szólj hozzá

egészség életmód étkezés