2018. júl 24.

Kezdő lépések a boldogság művészetének elsajátításához

írta: DunaCart
Kezdő lépések a boldogság művészetének elsajátításához

A kor előrehaladtával kezdjük el megérteni, hogy az élet akkor kielégítő, ha boldoggá tesz minket. Egyesek azonban csak odázzák a boldogság meglelésére irányuló törekvéseiket, pedig azok pusztán egy karnyújtásnyira vannak tőlünk.
Ez a cikk most azoknak szól, akik már eddig is gondolkodtak rajta, hogy elindulnának a boldogság felé vezető úton, de eddig nem tudták, hogy kezdjenek neki (pedig egyszerűbb, mint bárki képzelné).


A boldogság elérése egyszerű...
...amit a következő 9, bárki által könnyedén elvégezhető apró mozzanat is alátámaszt.

1. Elfogadás
A boldogság könnyen szem elől téveszthető, ha folyamatosan árral szemben úszunk. A jó és a rossz dolgok is okkal lépnek be életünkbe, arról azonban mi döntünk, hogyan reagáljunk az egyes helyzetekre. Dacolás helyett inkább arra célszerű törekedni, hogy olyan megoldást találjunk egy kellemetlen szituációra, melyből győztesként jöhetünk ki. Ha az áramlattal haladva élünk a rendelkezésünkre álló eszközökkel, észre fogjuk venni, hogy sokkal boldogabbak lettünk.

2. Pozitivitás
Mindennek van egy pozitív oldala. Mindennek! Még a legfájdalmasabb és legbonyolultabb helyzeteknek is van jó oldaluk. Ha nem vesszük észre ezeket a pozitívumokat, és csak egy helyzet negatív folyományaira vagy egy személy rossz tulajdonságaira koncentrálunk, azzal csak kikövezzük az utat az életünkbe belépő bánat és kétségek előtt.
Ha ilyen helyzetbe kerülünk, lépjünk ki belőle, és gondoljuk végig logikusan, miféle előnyt tudnánk származtatni belőle! Ha elég mélyre ásunk, biztosan találunk valami pozitívumot. Sose szabad feladni!

3. Szeretet
Ha életünk nem mozgalmas és nincs elég kapcsolatunk, csak az időnket pazaroljuk, és boldogok sem lehetünk. Ahogy haladnak előre az évek, reményeink és álmaink megfakulnak, és elkezdünk azon morfondírozni, mit kellene tennünk, ahelyett, hogy vágyainkat beteljesítsük. Az ilyesmitől elég nehéz szabadulni, hiszen idővel megszokássá válik, de a probléma megoldhatóvá válik, ha szép lassan szemlére vesszük életünk minden egyes területét, és kiválasztjuk azokat, melyek nem kielégítők. Ahol úgy érezzük, hogy hiányzik valami, kezdjünk el azon gondolkodni, mit változtathatunk rajta a boldogság elérése érdekében!
Ha például csalódnunk kell a munkánkban, mert nem azt kaptuk tőle, amit vártunk, vegyük fontolóra a pályaváltást! Sokkal boldogabbak leszünk, ha olyasmivel foglalkozhatunk, amivel szeretnénk is, mintha csak elvárásokat teljesítenénk. Az ilyesmi ugyan időbe telik, de megéri.

4. Értékes időtöltés
Az élet fájdalmas igazsága az, hogy földi perceink meg vannak számlálva. Miért pazarolnánk hát őket boldogtalanságra?
Az életet teljességében kell megélnünk, úgy, hogy mindent megszerezzünk, amire vágyunk. Ha bizonyos helyzetek vagy kapcsolatok nem tesznek minket boldoggá, szakítsunk velük, hiszen nem érdemes rájuk pazarolnunk szűkös időnket!
Erről akár emlékeztető cetliket is kiragaszthatunk olyan helyekre, ahol gyakran beléjük botlunk. Így mindig szem előtt tarthatjuk, hogy minden egyes perc értékes.

5. Önkényeztetés
Önmagunk kényeztetése az egyik legfontosabb boldogságunk és lelki egészségünk megőrzéséhez. Végezzünk rendszeresen olyan tevékenységeket, melyek lélekben feltöltenek (amikor csak szükségét érezzük)! Például jelöljünk ki egy napot, amit csupa olyan elfoglaltsággal töltünk meg, melyekben örömünket leljük! Üljünk be a moziba, látogassunk el egy gyógyfürdőbe vagy masszázs szalonba, aztán sétálgassunk egy tóparton, és még sorolhatnám! A lényeg, hogy az ilyen napokon minden csak rólunk és a lazításról szóljon.


6. Élménykeresés
A változatosságot mellőző életstílus gyorsan unalmassá válhat és elégedetlenséggel tölthet el minket, ezért mindig keresnünk kell az új élményeket, melyek során jobban megismerhetjük a minket körülvevő világot. Fedezzünk fel új szenvedélyeket, ismerjünk meg új, inspiráló embereket! Az új élményekben az a legjobb, hogy ezek többnyire apróságok és pénz se feltétlenül kell hozzájuk.
Kezdetnek üljünk le, fogjunk egy papírt és egy tollat, majd firkantsunk le olyan dolgokat, melyeket mindig is meg akartunk tenni! Ha elkészült a lista, az internet segítségével utánajárhatunk, melyik tevékenység hogy kivitelezhető, ezt követően pedig neki is láthatunk a lista pontjait kipipálni. Ha pedig már mindent megtettünk, írhatunk egy újabb listát.

7. Célkitűzések
A célok kitűzése és megvalósítása az egyik fő önbizalomépítő metódus, melyet depressziós betegeknek szoktak javasolni. Célok nélkül az élet sótlanná válhat, mi pedig szem elől téveszthetjük mindazt, ami igazán számítana. A célok tettekre motiválnak, ez pedig végül a boldogsághoz vezet.
Céljaink kitűzésében sokat segíthet a Zig Ziglar-féle életkerék, mely megismertet az életcélok főbb fajtáival (családi- és párkapcsolatok, egészség, környezet, karrier, pénzügyek, kikapcsolódás, spiritualitás, személyiség-fejlődés).



8. Hálatudatosság
Hálásnak lenni igazán áldásos, mert a hálán keresztül tanuljuk meg, milyen csodálatos az életünk. Még a legsötétebb napokon is hálásak lehetünk valami apróságért, például azért, hogy 8 órát alhattunk, vagy hogy egy idegen ránk köszönt az utcán.
A hálaadáshoz csupán annyit kell tenned, hogy minden nap hangosan kimondod, mért vagy hálás aznap. Akár egy naplóba is leírhatod ezeket a dolgokat. Egy idő után azt fogod észrevenni, hogy emelkedettebb lett az életszemléleted, és egy inkább a pozitívumokra koncentrálsz a negatívumok helyett, ami örömmel fogja megtölteni napjaidat. Ez a módszer stresszes időszakokban különösképp kapóra jön.

9. Önkéntesség
Ahogy egyszer Gandhi is mondta: "Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában."
Időnként annyira belegabalyodunk saját életünkbe, gondolatainkba, hogy megfeledkezünk arról, hogy gondjainkkal nem vagyunk egyedül a világon.
Az önkéntesség lehetőséget nyújt arra, hogy másokon segíthessünk, és ez által tegyünk valamit a közösségért vagy és a világért. Amikor másokon segítesz, arra is ráébredsz, hogy mennyi mindenért hálás lehetsz, ezzel együtt pedig természetesen a boldogság is megérkezik hozzád.

A boldogság körbevesz.
A boldogság elérése ugyan nehéznek tűnhet, de valójában itt van körülöttünk, csak azt kell tudnunk, hová fordítsuk tekintetünket, mit tegyünk, és hogyan értékeljük az élet apró örömeit.

Forrás

Szólj hozzá

boldogság életmód pszichológia lelki egészség