2018. júl 08.

7 szokatlan, megható állatsztori

írta: DunaCart
7 szokatlan, megható állatsztori


Olyan korban élünk, melyben a jó híreket gyakran beárnyékolják a rosszak, mindazonáltal nap mint nap bátor, önfeláldozó emberek ezrei igyekeznek jobb hellyé tenni világunkat. De nem feledkezhetünk meg mellettük négylábú, szőrös, szárnyas vagy éppen áramvonalas barátainkról sem, akikből időnként szintén nemes hős válik.

A következő hét tanulságos és szívmelengető történet róluk fog szólni.

Dasher, a hűséges barát és őrangyal
Dasher egy csodálatos német juhászkutya az ausztráliai Mildura-ból. Még csak hét hónapos kölyök volt, amikor hős lett belőle; egy vihar során 14 órát töltött egy erdőben, gazdája 2 éves gyermekét védelmezve. A kisfiú észrevétlenül nekiindult a nagyvilágnak, egyedül csak Dasher figyelt fel rá. A kutya 3 kilométeren keresztül követte Dante-t. Nagysokára a szülőknek is feltűnt a gyermek hiánya, így hívták a rendőrséget, és maguk is Dante keresésére indultak, melyet nehezített az időközben kitörő, még az országúti forgalmat is megakasztó vihar.

Másnap reggel találták meg Dante-t és Dasher-t az erdőben. A szerencsés gyermek egy karcolás nélkül megúszta.

Vízimentő delfinek
Todd Endris,  profi szörfös, delfineknek köszönhetően menekült meg a haláltól.
2007. augusztusában épp hullámokat lovagolt meg, amikor egy majdnem 5 méteres nagy fehér cápa megtámadta. Todd addig küzdött életéért, hogy közben szinte minden ereje elszállt. Ám ekkor felbukkant egy csapat delfin, akik védőgyűrűt vontak a sérült szörfös köré, hogy távol tartsák a cápát. A váratlan megmentők aztán kikísérték Todd-ot a partra, ahol embertársai elsősegélyben részesítették.

Cher Ami, a postagalamb
Cher Ami az Egyesült Államok hadserege híradós alakulatának egyik postagalambja volt (a 600-ból) a második világháború során. Cher Ami egyetlen év alatt 12 kiváltképp fontos üzenetet kézbesített. Utolsó útjára 1918. októberében került sor, a Meuse-Argonne offenzíva idején. Mellkassérülést szerzett, fél szemére megvakult, egy lábát elveszítette, végcélját mégis sikeresen elérte, s üzenetét átadta. Ezzel egy szövetségeseitől elvágott zászlóalj közel kétszáz katonájának életét mentette meg.
Time Magazine 2011-ben a világ leghősiesebb állatai közt említette meg Cher Ami-t is.

Igazságosztó oroszlánok
Úgy tűnik, időnként még a legádázabb ragadozók is viseltethetnek empátiával más állatok, sőt, emberek iránt.
2005-ben Etiópiában egy csapat férfi elrabolt egy 12 éves kislányt, hogy feleségül kényszerítsék közösségük egy tagjához. Egy héttel később három oroszlán őrizetében találtak rá a lányra a vadon közepén. Kiderült, hogy amikor az oroszlánok meglátták, hogy a férfiak ütlegelik a lányt, a védelmére keltek, a kívülállókat elzavarták. Amikor a rendőrség rájuk talált, az oroszlánok háttérbe vonultak, de csak akkor távoztak végleg, amikor a kislány már biztonságosan hazaért.
A lány tanúvallomásában elmondta, hogy az oroszlánok a rendőrség megérkezéséig oltalmazták.

Geo, a hősies kutya
Geo egy elbűvölő német juhász és Collie keverék, aki megmentette tízéves kisgazdája, Charlie Riley, életét.
Charlie épp az utcán játszott kedvencével, amikor hirtelen egy sebesen feléjük száguldó teherautó jelent meg. A kutya azonnal félrelökte a fiút, a jármű így őt találta telibe. Az ütközéstől Geo az útra zuhant, a teherautó pedig még egyszer áthajtott szegénykén menekülés közben.
A bátor kutya csodával határos módon túlélte a cserbenhagyásos gázolást, de súlyos belső sérüléseket szerzett; lábai és gerince is eltörtek. A precíz állatorvosi segítségnyújtásnak hála Geo megmenekült a halál markából, de sokáig kezelésre és rehabilitációra szorult. Mostanra már teljesen egészségesen és boldogan éli életét a Riley családban, akiket mentőakciójával örökre lekötelezett.

Macskanővérke
Rademenes, a fekete cica, 2014-ben került egy lengyelországi menhelyre kínzó fájdalmakkal járó súlyos felsőlégúti megbetegedéssel. Gazdái el akarták altatni, de az állatorvosok úgy döntöttek, adnak neki egy második esélyt. Mindenki meglepetésére hamar felépült az eleven macska, ráadásul elkezdett a menhely többi sérült állatáról gondoskodni, mellyel kiérdemelte a "nővérke" megnevezést.
Rademenes hozzábújik a többi szőrős kis beteghez, hogy felmelegítse őket, miközben lábadoznak. Időnként még a fülüket is megnyalogatja. A macskanővérke így vált mára a menhely teljes munkaidős alkalmazottjává. Állítólag azok az állatok gyorsabban gyógyulnak, akiket Rademenes gondviselésébe vesz.

Romeo, a barátságos farkas
Nick Jans fotós és író hosszú éveken át figyelte a vadvilágot, így elég jól ismeri a természet rendjét. Egy téli estén azonban egy magányos fekete farkas bukkant fel tornácán az alaszkai Juneau-ban. Nagy meglepetésére kutyájával nem estek egymásnak, hanem játszani kezdtek. A farkas hamarosan rendszeres látogatójukká vált, és elnevezték Romeo-nak. Több helyi lakos is elkezdte odavinni saját kutyáját, hogy ők is játszhassanak a farkassal. Romeo idővel még az emberekkel is megbarátkozott: visszavitte, ha eldobtak neki valamit, síelők mellett futott, vagy csak heverészett velük a napsütésben. Ez a példátlan barátság 6 éven át tartott, míg nem Romeo-t utolérte végzete: másik államból származó orvvadászok lelőtték. Emléke azonban továbbél a városkában; még egy emléktáblát is készítettek a barátságos farkasnak.
Szólj hozzá

farkas macska oroszlán állatvilág delfin cápa életmentés postagalamb kuty megható szívmelengető