2018. júl 11.

ePizsama

írta: DunaCart
ePizsama


Az idei év egyik nagy újdonsága a Xenoma demens betegek számára készített "okosruhája", aka az "ePizsama", mellyel mindenféle súlyos alkatrész mellőzésével nyomon követhető, merre jár épp viselője. A japán vállalat ezzel az öltözékkel lehetővé teszi, hogy a demens betegek vagy akár Alzheimer-esek is kimozdulhassanak a négy fal fogságából anélkül, hogy valaki szorosan a nyomukban járna.

A ruha nadrág része mozgásérzékelőkkel ellátott hálózatot rejt, így a kórházi személyzet egyből látja, hogy a páciens mozogni kezdett. A felsőrész technológiájával pedig az életfunkciók követhetők nyomon, mint például a légzés. Egy további, szegycsonti részre erősíthető port EKG-ként funkcionál.

A szenzorok érdekessége, hogy mindenféle bőrre kent gél vagy folyadék használata nélkül üzemképesek. A ruha legalább 100 mosást kibír, mielőtt elkezdene viseltesnek látszani.

Az "ePizsama" Vasember-stílusú felsőrészének közepén található az akkumulátor, a Bluetooth LE egység (kiemekedően alacsony fogyasztású protokoll), egy gyorsulásmérő és egy giroszkóp. A két hüvelyk átmérőjű szerkezet egy feltöltéssel akár 8 órán át is működőképes, bár szükséges lenne még az élettartam további növelése.

A Xenoma hamarosan sort kerít egy klinikai tesztre, egy egyelőre még meg nem nevezett német kórházban.

A cég reményei szerint az "ePizsamát" 2020-ban már széles körben alkalmazni fogják a gyógyászatban. Egy öltözék 100 dollárnál kevesebbe fog kerülni.

 

Forrás

Szólj hozzá

egészségügy találmány alzheimer gyógyászat nyomkövető demencia okosruha xenoma epizsama