2018. júl 12.

7 apróság, mely feldobhatja a nyarad

írta: DunaCart
7 apróság, mely feldobhatja a nyarad

Önmagad kényeztetése az év mind a 365 napján fontos lenne, de persze a munka, a család és a mindennapi nehézségek felemésztik szabadidőd jórészét. A nyári vakáció azonban lehetővé teszi, hogy egy-két apróságot könnyedén beiktass napi rutinodba.
A következő hét javaslat segíthet testi-lelki egészséged felturbózásában.

1. Változtass edzés rutinodon!
Ha eddig nem voltál valami aktív, vagy már unod jelenlegi rutinod, akkor ideje elkötelezni magad egy (új) edzésterv mellett. Keress olyan mozgásformát, melyet imádsz (lehet ez akár a kertészkedés is, hiszen aközben is mozogsz), úgy kevésbé lesz "izzasztó torna szaga"!

2. Takarítsd ki a házad/lakásod!
Szánj naponta 5-10 percet otthonod egy kis szegletének kicsinosítására! A házimunka ugyanis segít levezetni a stresszt, amitől kellemesebben fogod érezni magad. Ennek magyarázata a "kaotikus lakás - kaotikus lelkiállapot" analógiában keresendő. A rendetlenség tehát súlyként nehezedik vállaidra, szorongást kelt benned, depressziót válthat ki. A rendszerezés és takarítás viszont segít, hogy kevésbé érezd magad leterheltnek.

3. Szerezz be új cuccokat a nyárra!
Ha új dolgokat veszel otthonra - amennyire pénztárcád engedi -, az természetesen azzal jár, hogy meg kell szabadulnod azoktól a régi holmiktól, amikre már nincs szükséged vagy többé már nem kívánatosak számodra. Ha például egy helyi szeretetszolgálatnak adományozod megunt ruhadarabjaid, duplán felvillanyozódhatsz.

4. Mozdulj ki, vagy vakációzz otthon!
Tölts egy hétvégét egy közeli tónál, vagy utazz el külföldre; mindegy melyiket választod, mivel mindkét opció új energiával tölt fel. A vakációzás csökkenti a benned lévő stresszt, ezáltal kortizol szinted is, így pedig kevesebb eséllyel alakul ki nálad szívbetegség. Emellett az új vidékek felfedezése, új és különféle emberek megismerése és agyad tornáztatása különösen fontos általános, jó egészségi állapotod fenntartásához.
Ha nincs elég pénzed egy távoli utazásra, keresd otthonod közelében a lehetőségeket! Menj el túrázni egy közeli hegyre, erdőbe, látogass ki az állatkertbe, nézz meg egy tárlatot, járj el a piacra, vásárba, kényeztesd magad egészséges, tápláló ételekkel, vagy csak érezd magad újra gyermeknek!

5. Szívd magadba a napfényt!
Miután reggel felkeltél, húzd fel a redőnyt/reluxát, húzd el a sötétítő függönyt, és hagyd, hogy a napfény néhány percen keresztül beragyogja a szobát! Ez egyszerűen hangzik, mégis számos tanulmány alátámasztja, hogy a napfény boldogabbá és energikusabbá tesz, ráadásul éjszaka még jobban is fogsz aludni tőle.

6. Olvasgass a természet lágy ölén!
Amikor egy izgalmas regényt olvasol, már alapból egy teljesen más világba menekülsz a szürke hétköznapokból, de ha egyszer itt a nyár, miért ne tennéd ezt például egy tóparton pokrócon heverészve, a kerti függőágyban lazulva vagy egy park padján ücsörögve? Több tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy minél több időt töltünk a természetben, annál kevésbé terhel minket a stressz.

7. Szakíts időt délutáni sziesztára!
A nyár a szieszta ideje, egy 20 perces, energizáló szundikálás pedig az önkényeztetés netovábbja. Ha nincs lehetőséged ledőlni, vagy nem az a fajta vagy, aki könnyedén elbóbiskol, akkor fordítsd ezt az időt egy rövid meditációra, vagy egyszerűen csak lélegezz mélyeket lehunyt szemmel!

Forrás

Szólj hozzá

egészség életmód psziché mentálhigiéné