2018. júl 03.

Nyáron is egészségesen

írta: DunaCart
Nyáron is egészségesen

Legelső bejegyzésünkben 8 olyan tippet olvashattok, melyek alig igényelnek erőfeszítést, mégis nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a nyáron ránk nehezedő hőségben kellemesebben érezzük magunkat.

 

1. Fogyassz minden nap bogyós gyümölcsöket! A szeder, áfonya, eper, málna, ribizli és társai antioxidánsokkal töltenek fel, melyek a szövetkárosodások megelőzésében és a kor előrehaladtával fellépő megbetegedések kockázatának csökkentésében segítenek. Az áfonya és a szeder kivételesen dús antioxidánsok források. A bogyós gyümölcsök mindemellett rostban is igen gazdagok, ezáltal segítenek alacsonyan tartani a koleszterin szintet, és egyes rákos megbetegedések kialakulását is meggátolhatják.

 

2. Vezesd le a stresszt kertészkedéssel! Ültess virágokat, palántákat, akár családi ház kertjében, akár az erkélyeden cserepekbe! E gyorsan mozgó világban a földdel való érintkezés biztonságérzet ad, továbbá mentesít a fizikai és a lelki megterheléstől.

 

3. Használj minden nap fogselymet! Tedd ezt bárhol: a strandon egy napernyő magányos árnyékában, a tévé előtt a díványon vagy egy izgalmas könyv olvasása közben a kertedben! A fogselyem ugyanis megszabadít a szájban megtelepedő baktériumok nagy részétől, ezáltal pedig egészségesebbé válhatsz, mert a szervezeted koncentrálhat a testedben máshol megtalálható kórokozók elleni küzdelemre. 

 

4. Mozogj a friss levegőn! Válassz ki egy olyan, neked tetsző szabadtéri elfoglaltságot, mely jól megmozgat! Legyen az séta, túrázás, biciklizés vagy úszás - a lényeg, hogy élvezettel és lehetőleg társaságban csináld, hiszen általuk a családi és a baráti kötelékek is erősíthetők.

 

5. Óvd a látásod! A tűző napon viselj UV-A és UV-B sugárzás ellen védő napszemüveget! Ez segít megelőzni a szürke hályogot és a szem körüli ráncok megjelenését is. Sportolás és fűnyírás közben pedig húzz védőszemüveget! A megfelelő kiválasztásában szemészorvosod segíthet.

 

6. Vegyél ki szabadságot! Vigyázz jobban a szívedre! Használd ki, hogy nyáron nincs annyi teendő a munkahelyeden, és lazíts! A vakáció többféle előnnyel is jár: csökkenti viszi a vérnyomásod, a pulzusod, a stresszhormonjaid (mint például a kortizolt), így pedig kevesebb eséllyel lép majd fel nálad szív- és érrendszeri megbetegedés.

 

7. Fogyassz könnyű alkoholos italokat! Nyáron a könnyed, alacsony alkoholtartalmú, jól lehűtött italok esnek a legjobban, mint például egy gyümölcsös sangria, egy frissítő sör, egy jó minőségű borból készült fröccs vagy egy kellemes koktél. Napi egy-két pohár védelmet nyújthat szívbetegségek kialakulása ellen.


8. Aludd ki magad! Ne maradj fent sokáig nyáron, inkább próbálj minden nap ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni, és az ágyba menetel előtti három órában már ne fogyassz alkoholt! A napközbeni szundikálást is tanácsos elkerülni, kivéve, ha minden nap ugyanakkor és ugyanannyi ideig szundítasz.

Forrás: WebMD

Szólj hozzá

alkohol alvás egészség szabadság nyár életmód látás pihenés kikapcsolódás étkezés vakáció testmozgás higiénia bogyós gyümölcsök