Milyen ételeket célszerű magunkkal vinni a strandra?
Napi 2 liter folyadék elfogyasztása javasolt általánosságban, de az izzasztó nyári kánikula idején ez a mennyiség 3-4 literre is rúghat. Ezt azonban nem feltétlenül muszáj mind víz formájában bevinni a szervezetünkbe; úgy nagyjából egyötödét olyan zöldségekből és gyümölcsökből is kinyerhetjük, melyek víztartalma 90% körüli.
A napozással, pancsolással és homokvár építéssel megtűzdelt strandolás mindig kivételes élmény a család számára, de sajnos hozzátartozik a hőségben megbuggyanó joghurt, a homokkal telement szendvics és a csokis kekszből kicsepegő olvadt csoki is. A felsoroltak mellett az erős napfény és az úszás jócskán kivesz energiánkból is, ezért olyan ételeket tanácsos törölközőink és napernyőink mellé becsomagolni, melyek "strandbarátak". Persze a nedves, fertőtlenítős törlőkendőt és a hűtőládánkat (vagy fagyasztott vizes palackjainkat) se felejtsük otthon!
A romlandó étel a nagy melegekben már addigra majdnem tönkremehet, mire egyáltalán odaérnénk a strandra, így tanácsos két hűtőtáskát is magunkkal vinni: egyet az italoknak, egy másikat pedig az ételeknek. A strandra érve pedig tároljuk őket árnyékban, vagy takarjuk le pokróccal/törölközővel, hogy minél tovább hideg maradjon tartalmuk!
Italokból olyanokat csomagoljunk, melyek alkoholmentesek; lehetőleg ásványvizet és 100%-os gyümölcsleveket! A behűtött sör hiába esik jól, az alkohol dehidratál, így tanácsos minél kevesebbet fogyasztani belőle a tűző napon, de ha mégse tudjuk nélküle elképzelni a napot, akkor igyunk közben minél több vizet is!
Most pedig vegyük sorra, milyen ételeket tanácsos becsomagolni a strandoláshoz!
*** Dinnyés-feta sajtos saláta
A dinnye nem csupán hihetetlenül frissítő, de tele van elektrolitokkal is, ami a nagyfokú izzadás mellett egy igen hasznos tulajdonság. Ha még feta sajtot is adunk mellé, az elveszített nátrium pótlásáról is gondoskodunk, továbbá fehérjeforrásnak sem utolsó, és az íze is jó.
***Gyümölcs- vagy zöldségnyárs
A nyársra tűzött falatok könnyen fogyaszthatók, még akár homokos kézzel is. A gyümölcs, illetve zöldség szeletek közé sovány sajtokat is tűzhetünk (például mozarellát). A nyársakat készíthetjük például dinnyéből, szőlőből, ananászból, sárgadinnyéből, paprikából, paradicsomból, édesköményből vagy uborkából.
***Zöldséges hummusz
Ha hosszú órákat töltesz el a strandon, szükséged lesz valami laktatóra is, így a hummusz (csicseriborsóból készült krémes, közel-keleti étel) vízben gazdag zöldségekkel (például bébirépa vagy zellerszár) párosítva tökéletes választás.
***Teljeskiőrlésű kekszből készült szendvics
A kekszeket megkenhetjük például mandulavajjal, majd megszórhatjuk friss málnával, banánnal és kakaóbabbal. A keksz rosttartalma magas, így könnyedén csillapítja a korgó gyomrot.
***Diákcsemege
Az olajos magvak szívbarátak és fehérjében gazdagok, így ezeket csipegetve még a strandon sem kínozhat minket annyira az éhség. Aszalt gyümölcsökkel (például kókusz chips, mazsola, áfonya, meggy), illetve gabonapehellyel, pattogatott kukoricával is megspékelhetjük.
***Gabona alapú saláták
Tönkölybúza vagy hajdina, továbbá zöldségek, olajos magvak, friss fűszernövények és sovány öntet felhasználásával igazi strandbarát ételt készíthetünk, melyet villával vagy kanállal fogyasztunk, így a homokos kéz sem jelent problémát.
***Citrusfélék
A citrusfélék is tökéletes "strandkellékek", hiszen jó szomjoltók és még C-vitaminnal is tele vannak, ami pedig bizonyítottan csökkenti a nap ultraviola sugárzása okozta károkat.
***Mogyoróvajas-lekváros szendvics
Remek választás, ha inkább kerülnéd a romlandó, hűtésre szoruló ételeket.
A szendvicshez válassz rostokban és tápanyagokban gazdag teljeskiőrlésű kenyeret, vagy ha ez a megoldás annyira nem szimpatikus, akkor szerezz be teljeskiőrlésű kekszet, melyet mogyoróvajba mártogathattok!