2018. júl 06.

Milyen ételeket célszerű magunkkal vinni a strandra?

írta: DunaCart
Milyen ételeket célszerű magunkkal vinni a strandra?

 

Napi 2 liter folyadék elfogyasztása javasolt általánosságban, de az izzasztó nyári kánikula idején ez a mennyiség 3-4 literre is rúghat. Ezt azonban nem feltétlenül muszáj mind víz formájában bevinni a szervezetünkbe; úgy nagyjából egyötödét olyan zöldségekből és gyümölcsökből is kinyerhetjük, melyek víztartalma 90% körüli.

A napozással, pancsolással és homokvár építéssel megtűzdelt strandolás mindig kivételes élmény a család számára, de sajnos hozzátartozik a hőségben megbuggyanó joghurt, a homokkal telement szendvics és a csokis kekszből kicsepegő olvadt csoki is. A felsoroltak mellett az erős napfény és az úszás jócskán kivesz energiánkból is, ezért olyan ételeket tanácsos törölközőink és napernyőink mellé becsomagolni, melyek "strandbarátak". Persze a nedves, fertőtlenítős törlőkendőt és a hűtőládánkat (vagy fagyasztott vizes palackjainkat) se felejtsük otthon!

A romlandó étel a nagy melegekben már addigra majdnem tönkremehet, mire egyáltalán odaérnénk a strandra, így tanácsos két hűtőtáskát is magunkkal vinni: egyet az italoknak, egy másikat pedig az ételeknek. A strandra érve pedig tároljuk őket árnyékban, vagy takarjuk le pokróccal/törölközővel, hogy minél tovább hideg maradjon tartalmuk!

 Italokból olyanokat csomagoljunk, melyek alkoholmentesek; lehetőleg ásványvizet és 100%-os gyümölcsleveket! A behűtött sör hiába esik jól, az alkohol dehidratál, így tanácsos minél kevesebbet fogyasztani belőle a tűző napon, de ha mégse tudjuk nélküle elképzelni a napot, akkor igyunk közben minél több vizet is!

 

Most pedig vegyük sorra, milyen ételeket tanácsos becsomagolni a strandoláshoz! 

*** Dinnyés-feta sajtos saláta
A dinnye nem csupán hihetetlenül frissítő, de tele van elektrolitokkal is, ami a nagyfokú izzadás mellett egy igen hasznos tulajdonság. Ha még feta sajtot is adunk mellé, az elveszített nátrium pótlásáról is gondoskodunk, továbbá fehérjeforrásnak sem utolsó, és az íze is jó.


***Gyümölcs- vagy zöldségnyárs
A nyársra tűzött falatok könnyen fogyaszthatók, még akár homokos kézzel is. A gyümölcs, illetve zöldség szeletek közé sovány sajtokat is tűzhetünk (például mozarellát). A nyársakat készíthetjük például dinnyéből, szőlőből, ananászból, sárgadinnyéből, paprikából, paradicsomból, édesköményből vagy uborkából.  


 

***Zöldséges hummusz
Ha hosszú órákat töltesz el a strandon, szükséged lesz valami laktatóra is, így a hummusz (csicseriborsóból készült krémes, közel-keleti étel) vízben gazdag zöldségekkel (például bébirépa vagy zellerszár) párosítva tökéletes választás.

 

 

***Teljeskiőrlésű kekszből készült szendvics
A kekszeket megkenhetjük például mandulavajjal, majd megszórhatjuk friss málnával, banánnal és kakaóbabbal. A keksz rosttartalma magas, így könnyedén csillapítja a korgó gyomrot.

 

***Diákcsemege
Az olajos magvak  szívbarátak és fehérjében gazdagok, így ezeket csipegetve még a strandon sem kínozhat minket annyira az éhség. Aszalt gyümölcsökkel (például kókusz chips, mazsola, áfonya, meggy), illetve gabonapehellyel, pattogatott kukoricával is megspékelhetjük.


 

***Gabona alapú saláták
Tönkölybúza vagy hajdina, továbbá zöldségek, olajos magvak, friss fűszernövények és sovány öntet felhasználásával igazi strandbarát ételt készíthetünk, melyet villával vagy kanállal fogyasztunk, így a homokos kéz sem jelent problémát.

 

***Citrusfélék
A citrusfélék is tökéletes "strandkellékek", hiszen jó szomjoltók és még C-vitaminnal is tele vannak, ami pedig bizonyítottan csökkenti a nap ultraviola sugárzása okozta károkat.

 

***Mogyoróvajas-lekváros szendvics
Remek választás, ha inkább kerülnéd a romlandó, hűtésre szoruló ételeket.
A szendvicshez válassz rostokban és tápanyagokban gazdag teljeskiőrlésű kenyeret, vagy ha ez a megoldás annyira nem szimpatikus, akkor szerezz be teljeskiőrlésű kekszet, melyet mogyoróvajba mártogathattok!

Forrás

Szólj hozzá

gyümölcs étel egészség ital nyár életmód dinnye zöldség paradicsom paprika uborka narancs strand szőlő zeller édeskömény alkoholmentes hőség mogyoróvaj sárgadinnye szívbarát ananász feta mozarella tönkölybúza hajdina citrusfélék aszalt gyümölcs bébirépa teljeskiőrlésű olajos magvak hummusz hidratáció